Blog

28 februari 2023

Automatisch gezamenlijk gezag na erkenning: vervolg

In  maart 2020 schreven wij al eens over het wetsvoorstel dat de erkenning van een kind aan het gezamenlijk gezag over een kind koppelt voor ongehuwde partners. Het wetsvoorstel is per 1 januari 2023 in werking getreden.

Even opfrissen: wat houdt deze wetswijziging ook alweer in?

Vóór 2023 gold dat dat alleen de moeder automatisch het gezag kreeg over het kind als zij niet was getrouwd met haar partner. Dat gold ook als de partner van de moeder het kind wel had erkend. Het gezamenlijk gezag moest apart worden aangevraagd en worden vermeld in het gezagsregister. Vaak gebeurde dit niet omdat de meeste mensen simpelweg niet wisten dat die extra stap nodig was.

Om ongewenste situaties te voorkomen en om beter aan te sluiten bij de maatschappelijke verwachtingen, geldt sinds 1 januari 2023 dat de ongehuwde partner van de moeder automatisch het gezamenlijk gezag krijgt samen met de moeder van het kind op het moment dat die partner het kind erkent. De erkenning leidt nu dus automatisch ook tot het gezamenlijk gezag en de vermelding daarvan in het gezagsregister. Een aparte / extra handeling is dus niet meer nodig.

Er geldt wel een aantal uitzonderingen op deze regel, die wij in onze blog van 3 maart 2020 al beschreven. Het fijne voor de ongehuwde partner van de moeder is dat nu als uitgangspunt geldt “wel gezag, tenzij” in plaats van “geen gezag, tenzij”. Voor de ongehuwde partners dus een welkome aanvulling op de wet.

Heb je na het lezen van deze blog vragen over erkenning en/of gezag? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

[1] In deze blog wordt met het huwelijk het geregistreerd partnerschap gelijkgesteld.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl