Blog
Wetsvoorstel gecombineerde geslachtsnaam aangenomen
Wetsvoorstel gecombineerde geslachtsnaam aangenomen
In een flink aantal landen is het al mogelijk en vanaf 1 januari 2024 is het ook in Nederland toegestaan: een kind de geslachtsnaam (of achternaam) van beide ouders geven. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt aangenomen. In deze blog lees je meer over wat de nieuwe wet precies inhoudt.
Sinds 1998 geldt dat bij de geboorte van een kind tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap kon worden gekozen voor óf de achternaam van de vader (of de duomoeder) óf die van de geboortemoeder. Wordt het kind buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Dat geldt in principe ook als het kind wordt erkend, tenzij de ouders bij de erkenning gezamenlijk verklaren dat het kind de achternaam van de vader (of de duomoeder) krijgt.
Vanaf 1 januari 2024 krijgen ouders dus meer keuzevrijheid. De ouders hebben de volgende opties:
- het kind krijgt de achternaam van één van de beide ouders
- het kind krijgt een gecombineerde achternaam, die bestaat uit één enkelvoudige achternaam van de ene ouder gevolgd door één enkelvoudige achternaam van de andere ouder. De ouders kunnen zelf kiezen in welke volgorde de achternamen komen te staan. De namen worden achter elkaar zonder koppelteken vermeld.
Wij geven een voorbeeld om de opties te verduidelijken: stel dat de ene ouder als achternaam ‘Jansen’ heeft en de andere ouder ‘De Vries’, dan kan het kind straks de volgende achternamen krijgen:
1) Jansen
2) De Vries
3) Jansen De Vries
4) De Vries Jansen
De ouders hebben dus in totaal vier opties.
Er is al een groep mensen met een gecombineerde achternaam, bijvoorbeeld ‘Mulder de Groot’. Als een ouder al een gecombineerde achternaam heeft op basis van het oude naamrecht, dan wordt deze naam hetzelfde behandeld als een enkelvoudige achternaam. Stel dat een ouder de achternaam ‘Mulder de Groot’ heeft en de andere ouder ‘Smit’, dan hebben de ouders ook in dit geval 4 opties:
1) Mulder de Groot
2) Smit
3) Mulder de Groot Smit
4) Smit Mulder de Groot
En hoe zit het op basis van deze nieuwe wet als beide ouders een gecombineerde achternaam hebben? In dat geval mogen de ouders zelf kiezen welke naam uit hun eigen gecombineerde achternaam zij willen doorgeven. Ook dan geldt dat de achternaam van het kind uit niet meer dan twee achternamen kan bestaan.
Ter illustratie: als een iemand de achternaam ‘Jansen De Vries’ heeft en deze persoon krijgt zelf een kind met iemand die óók een gecombineerde geslachtsnaam heeft, bijvoorbeeld ‘Bakker Visser’, dan kan hun kind de volgende achternamen krijgen:
1) Jansen De Vries
2) Bakker Visser
3) Jansen Bakker
4) Jansen Visser
5) De Vries Bakker
6) De Vries Visser
7) Bakker Jansen
8) Bakker De Vries
9) Visser Jansen
10) Visser De Vries
De ouders hebben in dit geval maar liefst 10 opties!
Binnen één gezin moet wel eenheid blijven bestaan. De ouders kunnen alleen bij hun eerste/oudste kind een keuze maken. Eventuele volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als de achternaam die de ouders voor hun eerste kind kozen. Verder hebben ouders de mogelijkheid om hun al geboren kind(eren) alsnog een dubbele achternaam te geven als het oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016.
Heb jij vragen over het naamrecht? Onze advocaten kunnen je vast verder helpen. Neem eens contact op met ons kantoor.