Blog
Wet arbeidsmarkt in balans in aantocht
Wet arbeidsmarkt in balans in aantocht
Je zult er vast wel iets over hebben gehoord, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Op 1 januari 2020 treedt deze wet in werking. Het doel van deze wetgeving is om, zoals de naam al suggereert, de arbeidsmarkt meer in balans brengen. De verschillen tussen werknemers met een vast contract en werknemers met een flexibel contract worden kleiner. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Als eerste wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om werknemers een vast contract aan te bieden in plaats van een flexibel contract. Werkgevers gaan vanaf 1 januari 2020 namelijk een lagere WW-premie betalen voor werknemers met een vast contract dan voor werknemers met een flexibel contract.
Wat ook verandert is het feit dat een werknemer straks vanaf de eerste werkdag recht heeft op een transitievergoeding bij ontslag. Tot 1 januari 2020 geldt dat de werknemer pas recht heeft op een vergoeding na 2 jaar dienstverband.
De wet bevat een aantal gronden waarop een werkgever het ontslag van een werknemer kan baseren. Nu is het nog zo dat geen sprake kan zijn van samenloop tussen verschillende gronden. Het is dus of de ene grond of de andere grond, maar niet een combinatie van die twee. Vanaf 1 januari 2020 wordt het mogelijk om verschillende ontslaggronden samen ten grondslag te leggen aan een ontslag.
De oproepkracht krijgt vanaf 1 januari 2020 meer zekerheid op werk en inkomen. Werkgevers moeten oproepkrachten vanaf dat moment minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor het werk. De oproepkracht heeft daarnaast recht op loon over de uren waarvoor hij was opgeroepen, als de werkgever deze oproep binnen 4 dagen afzegt. De werkgever is verplicht om na 12 maanden een nieuw contract aan te bieden met een vast aantal uren.
Ook de payrollwerknemers krijgen een betere rechtspositie. Zij krijgen vanaf 1 januari 2020 minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie als werknemers die in dienst zijn van het bedrijf waar de payrollwerknemers worden tewerkgesteld.
Tot slot verandert de regeling voor opeenvolgende tijdelijke contracten, ook wel de ketenregeling genoemd. Tot 1 januari 2020 kunnen werkgever en werknemer nog 3 tijdelijke contracten in maximaal 2 jaar aangaan. Daarna wordt deze mogelijkheid verruimd naar 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar.
De aantocht van de WAB is relevant voor werkgevers en werknemers. Werkgevers moeten op tijd actie ondernemen om aan de nieuwe wetgeving te beantwoorden en werknemers dienen zich bewust te zijn van hun nieuwe, uitgebreidere rechten.