Blog
Overeenkomst van geldlening: opeisbaarheid en verjaring
Overeenkomst van geldlening: opeisbaarheid en verjaring
Bij het sluiten van een overeenkomst van geldlening kan worden afgesproken hoe en wanneer het geleende geldbedrag moet worden terugbetaald, maar dat gebeurt niet altijd. Je ziet dit nogal eens bij geldleningen tussen familieleden of vrienden. Wanneer kan degene die het geld heeft uitgeleend in dat geval het geld opeisen en hoe lang heeft hij hiervoor de tijd? In dit blog gaan we in op de opeisbaarheid en verjaring van een geldlening.
Er bestaan geldleningen voor bepaalde en onbepaalde tijd. De opeisbaarheid en verjaring van deze twee varianten verschillen.
Als een termijn voor de terugbetaling van het geleende bedrag is bepaald, dan is sprake van een geldlening voor bepaalde tijd. De wet schrijft voor dat degene die het bedrag heeft uitgeleend dat geld pas kan opeisen nadat de afgesproken termijn voor terugbetaling is verstreken. De verjaringstermijn gaat in dat geval lopen op de dag volgend op de dag waarop het geleende bedrag opeisbaar wordt. De termijn waarbinnen het geld dan nog kan worden teruggevraagd bedraagt 5 jaar. Nadat die verjaringstermijn is verstreken kan degene die het geld heeft uitgeleend (en de opeisbaarheid niet heeft gestuit) het geld niet meer terugvragen. Stilzitten is dus geen optie voor degene die het geld terug wil!
De regels voor verjaring en opeisbaarheid van een geldlening voor onbepaalde tijd zijn iets anders.
Er is in dat geval namelijk geen termijn voor de terugbetaling afgesproken waardoor het geleende geld ook niet zomaar kan worden opgeëist. Hier geldt dat de verjaringstermijn pas gaat lopen op de dag volgend op de dag waarop degene die het geld heeft uitgeleend aan de ander duidelijk (en bij voorkeur schriftelijk in verband met de bewijsbaarheid) heeft medegedeeld dat het geld moet worden terugbetaald. Voor de terugbetaling moet op dat moment wel een redelijke termijn gesteld worden. De verjaringstermijn die vervolgens gaat lopen bedraagt ook hier 5 jaar.
Om je geld terug te krijgen moet je bij een geldlening voor onbepaalde tijd dus iets meer doen dan bij een geldlening voor bepaalde tijd.
In elk geval is het verstandig de verjaringstermijn te ‘stuiten’. Stuiting vindt bijvoorbeeld plaats door middel van een schriftelijke aanmaning of mededeling dat je ondubbelzinnig het recht op nakoming / terugbetaling voorbehoudt. Na stuiting gaat de termijn opnieuw lopen.
Afhankelijk van de vraag of de geldlening voor bepaalde of onbepaalde tijd is aangegaan, verschilt het moment van opeisbaarheid en verjaring. Het is altijd goed de afspraken rond het uitlenen van geld op papier te zetten. Neem daarvoor gerust contact op met ons kantoor. Wij kunnen dit voor je regelen.