Blog
Een testament aanvechten: de lat ligt hoog
Een testament aanvechten: de lat ligt hoog
Bij erfrechtelijke kwesties ontstaan vaak conflicten tussen familieleden. Een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam[1] benadrukt dat het aanvechten van een testament geen eenvoudige zaak is en dat de juridische lat daarvoor hoog ligt. In deze zaak stonden drie kinderen van een overleden moeder (de erflaatster) tegenover elkaar. De dochter voelde zich benadeeld doordat zij in een testament uit 2017 was onterfd, terwijl haar broer en zus tot enige erfgenamen waren benoemd.
Wat speelde er?
In juli 2017 had erflaatster zowel haar testament als een levenstestament laten opstellen. In dat levenstestament werden de broer en zus aangewezen als gevolmachtigden. De dochter werd onterfd. Zij kreeg wel een legaat dat overeenkwam met haar legitieme portie. Na het overlijden van erflaatster in 2022 wilde de dochter inzage krijgen in de testamenten en het volledige dossier van de notaris. Dit om na te gaan of haar moeder wilsbekwaam was tijdens het opstellen van het testament. De notaris beriep zich echter op haar geheimhoudingsplicht, zoals vastgelegd in de Wet op het notarisambt.
De uitspraak
Het hof heeft geoordeeld dat de geheimhoudingsplicht van de notaris in deze zaak niet doorbroken kan worden. Uit de feiten bleek dat de notaris zorgvuldig te werk was gegaan bij de totstandkoming van de testamenten. De notaris had de erflaatster meerdere malen gesproken, zonder aanwezigheid van derden, en stelde open vragen om haar wilsbekwaamheid te toetsen. Uit deze gesprekken bleek volgens de notaris geen enkele aanwijzing dat de erflaatster wilsonbekwaam was of werd beïnvloed door derden. Bovendien had de notaris haar proces zorgvuldig gedocumenteerd en de dochter schriftelijk geïnformeerd binnen de grenzen van haar geheimhoudingsplicht .
Het hof benadrukte daarnaast dat de dochter onvoldoende bewijs had geleverd om de zorgvuldigheid van de notaris of de wilsbekwaamheid van haar moeder in twijfel te trekken. Er waren geen uitzonderlijke omstandigheden die rechtvaardigden dat de geheimhoudingsplicht doorbroken moest worden. Ook het feit dat de dochter vermoedde dat zij mogelijk al in een eerder testament was onterfd, bood volgens het hof niet voldoende grondslag .
Wat betekent dit voor jou?
Deze zaak laat zien dat het aanvechten van een testament niet alleen complex, maar ook kostbaar kan zijn. Wil je een testament aanvechten, dan moet je sterke bewijzen hebben van bijvoorbeeld beïnvloeding of wilsonbekwaamheid. Daarnaast is de geheimhoudingsplicht van een notaris een moeilijke hobbel om te nemen, tenzij je uitzonderlijke omstandigheden kunt aantonen.
Heb jij vragen over erfrecht, testamenten of het opstellen daarvan? Bij Drechtsteden Advocaten helpen we je graag verder. Samen bekijken we jouw situatie en zorgen we dat jouw belangen goed worden behartigd. Neem gerust contact met ons op!
[1] ECLI:NL:GHAMS:2024:2598