Blog
De gevolgen van het coronavirus op alimentatieverplichtingen
De gevolgen van het coronavirus op alimentatieverplichtingen
Het coronavirus heeft een grote impact op onze maatschappij. Bedrijven hebben het moeilijk en dat kan weer gevolgen hebben voor de financiële situatie van werknemers. Een verlies aan inkomen kan betekenen dat een alimentatieplichtige minder draagkracht heeft om alimentatie aan zijn of haar kinderen en/of ex-partner te betalen. Bestaat er in dat geval een mogelijkheid om de alimentatieverplichtingen te wijzigen of zelfs in het geheel stop te zetten?
Het antwoord op deze vraag is in normale omstandigheden vrij simpel: ja. Op grond van de wet bestaat namelijk de mogelijkheid om de alimentatieverplichting op een later moment te (laten) wijzigen of in te (laten) trekken, als sprake is van een wijziging van omstandigheden. Verlies aan inkomen – waardoor de draagkracht vermindert – kan worden gezien als zo’n wijziging van omstandigheden. In dat geval kan de alimentatieverplichting dus in principe gewijzigd worden.
Hierbij is wel van belang dat het verlies aan inkomen niet te wijten is aan de alimentatieplichtige zelf. Zo kan de verplichting tot het bijdragen in het levensonderhoud niet worden gewijzigd als de alimentatieplichtige uit zichzelf minder gaat werken of zelf ontslag neemt.
Een andere uitzondering geldt in de situatie waarin de (ex-)partners in een overeenkomst hebben vastgelegd dat wijziging van omstandigheden geen grond kan zijn om bij de rechter wijziging te verzoeken. In dat geval geldt namelijk dat de overeenkomst alleen door de rechter kan worden gewijzigd wanneer sprake is van een zo ingrijpende wijziging van omstandigheden, dat partijen naar “maatstaven van redelijkheid en billijkheid” niet langer aan de overeenkomst mogen worden gehouden. De lat ligt in deze situatie een stuk hoger en het zal per geval verschillen of een verminderd inkomen door toedoen van het coronavirus genoeg is om de alimentatieverplichting te wijzigen, maar een terugval in inkomen door deze crisis konden partijen in elk geval nooit voorzien, dus dat weegt wel zwaar.
De kinder- of partneralimentatie kan alleen in onderling overleg of via een procedure bij de rechter worden gewijzigd. Als ex-partners geen slechte verhouding hebben, is het natuurlijk handig om de alimentatie zoveel mogelijk in onderling overleg tijdelijk of definitief te wijzigen. Het is verstandig de afspraken die nu gemaakt worden wel vast te leggen zodat daarop later kan worden teruggevallen. Het is ook verstandig hierover vooraf juridisch advies in te winnen. Dit scheelt later een hoop tijd en geld.