Blog

12 november 2019

Wet arbeidsmarkt in balans in aantocht

Je zult er vast wel iets over hebben gehoord, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Op 1 januari 2020 treedt deze wet in werking. Het doel van deze wetgeving is om, zoals de naam al suggereert, de arbeidsmarkt meer in balans brengen. De verschillen tussen werknemers met een vast contract en werknemers met een flexibel contract worden kleiner. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Als eerste wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om werknemers een vast contract aan te bieden in plaats van een flexibel contract. Werkgevers gaan vanaf 1 januari 2020 namelijk een lagere WW-premie betalen voor werknemers met een vast contract dan voor werknemers met een flexibel contract.

Wat ook verandert is het feit dat een werknemer straks vanaf de eerste werkdag recht heeft op een transitievergoeding bij ontslag. Tot 1 januari 2020 geldt dat de werknemer pas recht heeft op een vergoeding na 2 jaar dienstverband.

De wet bevat een aantal gronden waarop een werkgever het ontslag van een werknemer kan baseren. Nu is het nog zo dat geen sprake kan zijn van samenloop tussen verschillende gronden. Het is dus of de ene grond of de andere grond, maar niet een combinatie van die twee. Vanaf 1 januari 2020 wordt het mogelijk om verschillende ontslaggronden samen ten grondslag te leggen aan een ontslag.

De oproepkracht krijgt vanaf 1 januari 2020 meer zekerheid op werk en inkomen. Werkgevers moeten oproepkrachten vanaf dat moment minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor het werk. De oproepkracht heeft daarnaast recht op loon over de uren waarvoor hij was opgeroepen, als de werkgever deze oproep binnen 4 dagen afzegt. De werkgever is verplicht om na 12 maanden een nieuw contract aan te bieden met een vast aantal uren.

Ook de payrollwerknemers krijgen een betere rechtspositie. Zij krijgen vanaf 1 januari 2020 minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie als werknemers die in dienst zijn van het bedrijf waar de payrollwerknemers worden tewerkgesteld.

Tot slot verandert de regeling voor opeenvolgende tijdelijke contracten, ook wel de ketenregeling genoemd. Tot 1 januari 2020 kunnen werkgever en werknemer nog 3 tijdelijke contracten in maximaal 2 jaar aangaan. Daarna wordt deze mogelijkheid verruimd naar 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar.

De aantocht van de WAB is relevant voor werkgevers en werknemers. Werkgevers moeten op tijd actie ondernemen om aan de nieuwe wetgeving te beantwoorden en werknemers dienen zich bewust te zijn van hun nieuwe, uitgebreidere rechten.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag