Blog

13 april 2023

Partneralimentatie

Uitsluiting van het recht op partneralimentatie overeenkomen. Kan dat?

Gehuwde partners[1] kunnen bijna alles met elkaar afspreken als het aankomt op partneralimentatie, maar deze contractsvrijheid is niet onbegrensd. Eind 2022 heeft de Hoge Raad de vaste rechtspraak over de vraag of je wel of niet het recht op partneralimentatie bij overeenkomst kunt uitsluiten nog eens bevestigd.[2]

Wat houdt deze vaste rechtspraak precies in?

In de wet is opgenomen dat een afspraak waarbij volledig wordt afgezien van het betalen van partneralimentatie - dit wordt ook wel een “nihilbeding” genoemd - in principe nietig is. De uitzondering hierop staat in artikel 1:158 BW. Dit artikel bepaalt dat het “voor of na de beschikking tot echtscheiding” mogelijk is om in een overeenkomst vast te leggen of en zo ja tot welk bedrag, er partneralimentatie wordt betaald.

Volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad kunnen gehuwde partners wel een nihilbeding afspreken, maar alleen in overeenkomsten die zij tijdens hun huwelijk hebben opgesteld met het oog op een voorgenomen echtscheiding. Het maken van de keuze voor het invoeren van de mogelijkheid om voorafgaand aan het huwelijk afstand te doen van het recht op partneralimentatie ligt - volgens de Hoge Raad - in de politieke arena en niet bij de rechter.

Dit betekent dat dus niet mogelijk is (en blijft) om in een overeenkomst voor het huwelijk of in huwelijkse voorwaarden al afspraken te maken over het antwoord op de vraag of er wel of geen partneralimentatie is verschuldigd bij echtscheiding. Zo’n nihilbeding in die fase is nietig. Alleen als er concreet zicht is op een echtscheiding mogen hierover in een overeenkomst (het convenant) afspraken worden gemaakt.

Vraag jij je af of de afspraken in jouw huwelijkse voorwaarden wel geldig zijn of wil je een beoordeling over bijvoorbeeld de hoogte van de partneralimentatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

[1] In deze blog wordt alleen gesproken over het huwelijk, maar dezelfde regels gelden voor een geregistreerd partnerschap.

[2] HR 25 november 2022, ECLI:NL:HR:2022:1724.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl