Blog

15 februari 2021

Tarieven erf- en schenkbelasting 2021

De start van het nieuwe jaar betekent dat er ook weer nieuwe belastingtarieven zijn vastgesteld.[1] Hieronder wordt toegelicht wat dit betekent voor de erf- en schenkbelasting in 2021.

De hoogte van het belastingpercentage is afhankelijk van de relatie met de overledene of schenker en de waarde van de erfenis of schenking:

U bent Waarde is € 0 - € 128.750 Waarde is € 128.750 of meer
Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner 10% 20%
Kind of pleegkind 10% 20%
Kleinkind 18% 36%
Overig (waaronder een ouder, broer of zus) 30% 40%

Houd er rekening mee dat er een zogenaamde vrijstelling geldt. Tot het bedrag van de vrijstelling is een erfenis of schenking namelijk belastingvrij. De hoogte van het bedrag van de vrijstelling is (ook weer) afhankelijk van de relatie met de overledene of schenker:

U bent Vrijstelling schenkbelasting Vrijstelling erfbelasting
Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner € 3.244 € 671.910
Kind of pleegkind € 6.604 € 21.282
Kind met beperking € 6.604 € 63.836
Kleinkind € 3.244 € 21.282
Ouder € 3.244 €50.397
Overig (waaronder een broer of zus) € 3.244  € 2.244

Voor de schenkbelasting geldt eenmalig een verhoogde vrijstelling, waar je maar één keer in je leven gebruik van kunt gebruikmaken. De ontvanger van de schenking moet op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De hoogte van deze eenmalig verhoogde vrijstelling is afhankelijk van de relatie met de schenker en de vraag waarvoor de schenking wordt gebruikt:

U bent Besteding Vrijstelling
Geldt voor iedereen tussen 18 en 40 jaar Financiering van een eigen woning € 105.302
Kind of pleegkind Financiering van een dure studie € 55.996
Kind of pleegkind Beslist het (pleeg)kind zelf € 26.881

Is de waarde van de erfenis of schenking lager dan of gelijk aan de vrijstelling? Dan betaal je geen belasting. Is de waarde van de erfenis of schenking hoger dan de vrijstelling? Dan betaal je belasting over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. Trek de vrijstelling eerst van de erfenis of schenking af en neem daarna het percentage dat voor jou geldt uit de tabel. Met dat percentage bereken je vervolgens de door jou verschuldigde erf- of schenkbelasting. Is de waarde van de erfenis hoger dan € 128.751? Dan betaal je een hoger percentage over het deel van de erfenis dat boven dit bedrag uitkomt.

[1] www.belastingdienst.nl 

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl