Blog

23 januari 2020

Tarieven erf- en schenkbelasting 2020

Tarieven erfbelasting 2020:

Waarde erfenis

Partner
(Pleeg- of stief)kind
Kind met een beperking

Kleinkinderen en 
verdere afstammelingen
Overige erfgenamen, zoals
een broer, zus of ouders
€ 0 - € 126.723 10% 18% 30%
€ 126.724 en meer 20% 36% 40%

U betaalt pas erfbelasting als de waarde van uw erfenis hoger is dan uw vrijstelling. De vrijstelling hangt af van uw relatie met de overledene. Welke vrijstelling er geldt volgt uit onderstaande tabel:

U bent: Bedrag van uw vrijstellingen in 2020:
Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner € 661.328
Kind, pleegkind of stiefkind € 20.946
Kleinkind € 20.946
Achterkleinkind € 2.208
Kind met een beperking € 62.830 (hiervoor gelden voorwaarden)
Ouder € 49.603 (Erven u en uw partner allebei? Dan is de vrijstelling voor u samen € 49.603)
Andere erfgenaam, bijvoorbeeld een broer of zus € 2.208

Is de waarde van uw erfenis lager dan of gelijk aan uw vrijstelling? Dan betaalt u geen erfbelasting. Is de waarde van uw erfenis hoger dan uw vrijstelling? Dan betaalt u erfbelasting over het bedrag dat boven uw vrijstelling uitkomt. Trek de vrijstelling eerst van uw erfenis af en neem daarna het percentage dat voor u geldt uit de tabel. Met dat percentage berekent u vervolgens de door u verschuldigde erfbelasting. Is de waarde van uw erfenis hoger dan € 126.723? Dan betaalt u een hoger percentage over het deel van de erfenis dat boven dit bedrag uitkomt.

Tabel tarieven schenkbelasting 2020

Waarde schenking partner en (pleeg- of stief)kinderen betalen over de waarde kleinkinderen en verdere afstammelingen betalen over de waarde overige personen betalen over de waarde
€ 0 - € 126.723 10% 18% 30%
€ 126.724 en meer 20% 36% 40%

Let op! Trek wel eerst uw vrijstelling af van de waarde van de schenking. U betaalt namelijk alleen schenkbelasting over het deel van de schenking dat hoger is dan de vrijstelling (zie daarvoor https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/ik-krijg-een-schenking-betaal-ik-schenkbelasting).

 (bron: www.belastingdienst.nl)

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag