Blog

23 september 2019

Rechtsverwerking

Van verjaring zul je ongetwijfeld wel eens gehoord hebben. Rechtsverwerking is  buiten de juridische wereld misschien wat minder betekend, maar kan net zo vervelend uitpakken.Van verjaring zul je ongetwijfeld wel eens gehoord hebben. Rechtsverwerking is buiten de juridische wereld misschien wat minder bekend, maar kan net zo vervelend uitpakken.

Eerst maar even het verschil tussen de 2 figuren. Verjaring en de stuiting van verjaring zijn geregeld in de wet. Door het verstrijken van de verjaringstermijn gaat een (rechts)vordering teniet. Rechtsverwerking is niet zozeer in de wet geregeld en heeft ook een (iets) ander gevolg. Bij rechtsverwerking kan er door de rechthebbende geen beroep meer worden gedaan op dat specifieke recht. Het vorderingsrecht en de rechtsvordering blijven dus wel bestaan, maar een beroep daarop kan niet (meer) geldend gemaakt worden.

Wat is nu eigenlijk rechtsverwerking?

Rechtsverwerking is in feite een bepaalde uitwerking van het algemene leerstuk van de redelijkheid en billijkheid. Van rechtsverwerking wordt gesproken wanneer iemand door zijn eigen gedragingen een hem toekomend recht of een hem toekomende bevoegdheid geheel of gedeeltelijk verspeelt. Enkel tijdsverloop is daarvoor niet voldoende. Er moet meer aan de hand zijn. Er worden gewoonlijk 2 gronden onderscheiden: 1) door de rechthebbende wordt bij de ander het gerechtvaardigd vertrouwen gewekt dat de aanspraak niet meer geldend wordt gemaakt en 2) de positie van de schuldenaar zou onredelijk worden benadeeld of verzwaard als de schuldeiser zijn aanspraak alsnog geldend maakt.

Kortom, bij rechtsverwerking wordt een bepaald recht uitgehold door feitelijke gedragingen van de schuldeiser of crediteur.

Als sprake is van rechtsverwerking kan er dus geen beroep meer worden gedaan op dat specifieke recht. Wel is het zo dat het ene recht kan zijn verwerkt terwijl het andere recht nog bestaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het recht op nakoming is verwerkt, maar dat het recht op schadevergoeding nog steeds bestaat.

Gelukkig is van rechtsverwerking niet zo heel snel sprake, maar stil zitten is over het algemeen niet erg handig. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag