Blog

4 augustus 2021

Overeenkomst van geldlening: opeisbaarheid en verjaring 

Bij het sluiten van een overeenkomst van geldlening kan worden afgesproken hoe en wanneer het geleende geldbedrag moet worden terugbetaald, maar dat gebeurt niet altijd. Je ziet dit nogal eens bij geldleningen tussen familieleden of vrienden. Wanneer kan degene die het geld heeft uitgeleend in dat geval het geld opeisen en hoe lang heeft hij hiervoor de tijd? In dit blog gaan we in op de opeisbaarheid en verjaring van een geldlening.

Er bestaan geldleningen voor bepaalde en onbepaalde tijd. De opeisbaarheid en verjaring van deze twee varianten verschillen. 

Als een termijn voor de terugbetaling van het geleende bedrag is bepaald, dan is sprake van een geldlening voor bepaalde tijd. De wet schrijft voor dat degene die het bedrag heeft uitgeleend dat geld pas kan opeisen nadat de afgesproken termijn voor terugbetaling is verstreken. De verjaringstermijn gaat in dat geval lopen op de dag volgend op de dag waarop het geleende bedrag opeisbaar wordt. De termijn waarbinnen het geld dan nog kan worden teruggevraagd bedraagt 5 jaar. Nadat die verjaringstermijn is verstreken kan degene die het geld heeft uitgeleend (en de opeisbaarheid niet heeft gestuit) het geld niet meer terugvragen. Stilzitten is dus geen optie voor degene die het geld terug wil!

De regels voor verjaring en opeisbaarheid van een geldlening voor onbepaalde tijd zijn iets anders. 

 Er is in dat geval namelijk geen termijn voor de terugbetaling afgesproken waardoor het geleende geld ook niet zomaar kan worden opgeëist. Hier geldt dat de verjaringstermijn pas gaat lopen op de dag volgend op de dag waarop degene die het geld heeft uitgeleend aan de ander duidelijk (en bij voorkeur schriftelijk in verband met de bewijsbaarheid) heeft medegedeeld dat het geld moet worden terugbetaald. Voor de terugbetaling moet op dat moment wel een redelijke termijn gesteld worden. De verjaringstermijn die vervolgens gaat lopen bedraagt ook hier 5 jaar. 

Om je geld terug te krijgen moet je bij een geldlening voor onbepaalde tijd dus iets meer doen dan bij een geldlening voor bepaalde tijd.

In elk geval is het verstandig de verjaringstermijn te ‘stuiten’. Stuiting vindt bijvoorbeeld plaats door middel van een schriftelijke aanmaning of mededeling dat je ondubbelzinnig het recht op nakoming / terugbetaling voorbehoudt. Na stuiting gaat de termijn opnieuw lopen. 

Afhankelijk van de vraag of de geldlening voor bepaalde of onbepaalde tijd is aangegaan, verschilt het moment van opeisbaarheid en verjaring. Het is altijd goed de afspraken rond het uitlenen van geld op papier te zetten. Neem daarvoor gerust contact op met ons kantoor. Wij kunnen dit voor je regelen.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag