Blog

2 juli 2019

Opschortende en ontbindende voorwaarden

Als er een overeenkomst wordt gesloten hoor je nog al eens zeggen dat die overeenkomst onder een opschortende en/of een ontbindende voorwaarde wordt gesloten, maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Beide voorwaarden zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat een bepaalde eis van één van de partijen in vervulling moet gaan en dat als dat niet gebeurt, dat dit gevolgen moet hebben voor die overeenkomst. Hoe dat zit? Als volgt.

Een opschortende voorwaarde leidt tot een als het ware ‘sluimerende’ verbintenis. Dat betekent dat de verbintenis al wel bestaat, maar dat die verbintenis nog geen werking heeft tot het moment dat de voorwaarde in vervulling gaat. Nakoming van die overeenkomst kan pas gevorderd worden nadat de opschortende voorwaarde in vervulling is gegaan. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is een verplichting die pas definitief wordt als een bepaald orgaan (bijvoorbeeld de aandeelhouders of de gemeenteraad) akkoord gaat met het ontstaan van de verbintenis of als er een vergunning is afgegeven die nodig is voor de uitvoering van de verbintenis.

Van belang is nog dat een verbintenis onder opschortende voorwaarde niet moet worden verward met een verbintenis onder een opschortende tijdsbepaling. Bij die laatste is namelijk zeker dat moet worden nagekomen, maar is de uitvoering van de verbintenis alleen voor een bepaalde tijd opgeschort. De verbintenis onder opschortende voorwaarde hoeft alleen maar nagekomen te worden als de voorwaarde is vervult.

Een ontbindende voorwaarde leidt daarentegen tot een ‘bedreigde’ verbintenis. Dat betekent dat de verbintenis bestaat en direct werking heeft (er moet dus ook aan worden voldaan en er kan nakoming worden gevorderd), maar dat de verbintenis vervalt als de voorwaarde niet in vervulling gaat. De verbintenis vervalt zonder terugwerkende kracht. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is het algemeen bekende financieringsvoorbehoud of het voorbehoud van bouwkundige keuring bij de koopovereenkomst van een woning.

Voordat je een overeenkomst sluit kan het dus zeker de moeite waard zijn om eens na te denken of een opschortende of ontbindende voorwaarde moet worden toegepast. Daar kun je, als je dat goed doet, alleen maar plezier van hebben.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag