Blog

14 april 2020

Langer verlof na bevalling van partner

De Wet invoering extra geboorteverlof - heel toepasselijk afgekort tot WIEG - regelt het geboorteverlof voor partners die in loondienst werken.

Een deel van de wet is al op 1 januari 2019 in werking getreden. Sinds dat moment hebben partners recht op geboorteverlof in plaats van kraamverlof, wat inhoudt dat zij het recht hebben op geboorteverlof voor de duur van eenmaal het aantal contractuele werkuren per week. Bijvoorbeeld: iemand die 36 uur per week werkt, kan 36 uur geboorteverlof krijgen en iemand die 40 uur per week werkt krijgt 40 uur geboorteverlof. Effectief betekent dat dus een week vrij bij de geboorte van een kind. De werkgever betaalt over die verlofperiode het loon volledig door. De werknemer is niet verplicht het verlof direct en volledig op te nemen. Dit kan naar eigen inzicht, maar wel binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

Per 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof uitgebreid. Vanaf dat moment hebben de partners het recht om maximaal 5 keer het aantal contractuele werkuren per week aanvullend geboorteverlof op te nemen. Daar zitten wel een paar voorwaarden aan vast.

Zo geldt de regeling alleen als het kind ná 1 juli 2020 is/wordt geboren. Daarnaast moeten de partners eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal contractuele werkuren per week hebben opgenomen. Verder is van belang dat het aanvullend geboorteverlof binnen 6 maanden na de geboorte van het kind moet worden opgenomen. De partners krijgen - anders dan bij het gewone geboorteverlof - niet het volledige loon doorbetaald. Werkgevers moeten ten minste 70% van het maximale dagloon aan de partners betalen. De werkgever krijgt dit bedrag op zijn beurt vergoed van het UWV.

De WIEG levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de band tussen de partner en zijn of haar kind. Daarnaast vergroot een ruimer verlof de positie van de moeder op de arbeidsmarkt. Met de invoering van de WIEG heeft de wetgever voor ogen een meer evenwichtige balans te creëren in de verdeling van arbeid en zorgtaken tussen partners in het huishouden.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag