Blog

12 december 2019

Klachtplicht bij (consumenten)koop

Misschien heb je er wel eens over gehoord; de klachtplicht voor het geval je iets hebt gekocht dat niet goed blijkt te zijn. Of in juridisch jargon: iets dat niet aan de overeenkomst beantwoordt (non-conformiteit).

In de wet is opgenomen (artikel 7:23 BW) dat een koper er geen beroep meer op kan doen dat iets niet goed is (oftewel niet aan de overeenkomst beantwoordt) als hij de verkoper daar niet - binnen bekwame tijd nadat de koper heeft ontdekt dat iets niet goed is of dat had behoren te ontdekken - op wijst. Met andere woorden: als je niet op tijd klaagt, is je beurt voorbij.

In een uitspraak van de Hoge Raad van 15 februari 2019[1] speelde de vraag wanneer de spreekwoordelijke klok voor het klagen nu precies gaat tikken. Is dat op het moment dat het gebrek daadwerkelijk is ontdekt of op het moment dat de koper het gebrek redelijkerwijs had kunnen ontdekken?

De zaak ging over een dressuurpaard. In dit geval was door de koper een paard gekocht. Voorafgaand aan de koop was het paard gekeurd door een dierenarts die groen licht gaf voor het inzetten van het paard als dressuurpaard. De koop werd gesloten. Vervolgens ontdekte de koper dat er toch sprake was van een gebrek . Het paard bleek slecht te lopen. Een nieuw onderzoek door een andere dierenarts volgde. De conclusie: het paard had last van sclerosering (een vernauwing van een wervel in de hals). Koper spreekt de verkoper daarop aan en geeft aan de koop ongedaan te willen maken. De verkoper verweert zich door te stellen dat niet op tijd is geklaagd.

De Hoge Raad heeft in deze uitspraak vervolgens duidelijk gemaakt dat, omdat het hier om een consumentenkoop gaat, moet worden geklaagd binnen bekwame tijd na de daadwerkelijke ontdekking. De bekwame tijd begint niet al te lopen op het moment dat de koper het gebrek redelijkerwijs had kunnen ontdekken, maar op het moment dat het gebrek daadwerkelijk is ontdekt.

Daarmee komt de Hoge Raad de koper dus tegemoet, maar op tijd klagen over een gekochte zaak blijft belangrijk![1] HR 15 februari 2019; ECLI:NL:HR:2019:228)

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag