Blog

24 juni 2021

Kinderalimentatie; wat mag je met elkaar afspreken?

Op het moment dat partners met minderjarige kinderen uit elkaar gaan, komt het vraagstuk van de kinderalimentatie om de hoek kijken. Ouders moeten met elkaar afspraken maken met betrekking tot de kinderalimentatie en deze afspraken vastleggen in een ouderschapsplan. Dan speelt de vraag in hoeverre ben je als ouder eigenlijk vrij in het maken van afspraken?

Met betrekking tot partneralimentatie is het zo dat partners bijna alles met elkaar kunnen afspreken: zij hebben dus grote contractsvrijheid. Zo kunnen zij bijvoorbeeld overeenkomen dat helemaal geen partneralimentatie hoeft te worden betaald. 

Bij kinderalimentatie is dit anders, omdat kinderalimentatie van “openbare orde” is. Dat betekent dat de ouders niet zomaar alles met elkaar kunnen afspreken. De (hoogte van de) kinderalimentatie moet namelijk voldoen aan de wettelijke maatstaven. Hierdoor wordt de contractsvrijheid van ouders bij het maken van afspraken over kinderalimentatie begrensd.

Uit rechtspraak volgt dat niet van de wettelijke maatstaven kan worden afgeweken in het nadeel van de kinderen, ook niet als de ouders de afwijking van de wet bewust zijn overeengekomen.[1] Andersom is het zo dat ouders wel in het voordeel van hun kinderen van de wettelijke maatstaven kunnen afwijken. 

Een voorbeeld: op grond van de wettelijke maatstaven zou een ouder voor € 200,00 moeten bijdragen in de kosten voor de kinderen. De ouders spreken echter samen af dat deze ouder maar € 150,00 hoeft te betalen. Dit mag dus niet, omdat dan in het nadeel van de kinderen wordt afgeweken. Maar stel dat de ouders in dezelfde situatie afspreken dat de ene ouder voor € 250,00 bijdraagt in de kosten voor de kinderen, dan mag dit wel. Deze afspraak is namelijk in het voordeel van de kinderen.

Kortom: ouders kunnen niet zomaar alles met elkaar afspreken over de kinderalimentatie. Het is namelijk van belang dat de afspraken overeenstemmen met de regels die uit de wet voortvloeien. Als er afspraken gemaakt moeten worden over kinderalimentatie, laat je dan dus goed adviseren!

 
[1] HR 19 maart 2021, ECLI:NL:HR:2021:422.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl