Als partners tijdens hun eerste huwelijk zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan moeten deze bij de scheiding worden ‘afgewikkeld’. Dat is logisch. Er wordt dan bekeken of er vermogen moet worden verdeeld of verrekend en hoe dit moet gebeuren. De afspraken hierover worden vastgelegd in een convenant en uitgevoerd en als er geen afspraken gemaakt worden, beslist de rechter daarover.
Misschien denk je dat je bij een tweede huwelijk met dezelfde partner weer met een schone lei begint, maar dan heb je het toch echt mis. Een mooi voorbeeld zien we terugkomen in een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 12 juli 2022.[2]
In deze zaak ging het om een man en vrouw die twee keer met elkaar zijn getrouwd. Helaas hield het huwelijk allebei de keren geen stand. Toen zij voor de eerste keer trouwden hadden zij keurig huwelijkse voorwaarden opgesteld. Bij de (eerste) scheiding hebben zij ook netjes volgens die huwelijkse voorwaarden met elkaar afgewikkeld. In de huwelijkse voorwaarden was een zogenaamd periodiek verrekenbeding opgenomen.[3]
Daarna zijn deze mensen dus opnieuw met elkaar getrouwd, maar nu zonder huwelijkse voorwaarden en opnieuw liep het huwelijk stuk.
Bij de (tweede) scheiding stelde meneer zich op het standpunt dat de (inmiddels flink verhoogde) waarde van de aandelen in zijn bedrijf niet meer hoefde te worden verrekend, omdat dit al was gebeurd bij de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden na de eerste scheiding.
Daar was het hof het helemaal niet mee eens. Bij het hertrouwen met dezelfde partner herleven alle gevolgen van het (eerste) huwelijk namelijk van rechtswege alsof er geen scheiding heeft plaatsgevonden. Dat staat in de wet (artikel 1:166 BW). Dat betekent dus ook dat de (oude) huwelijkse voorwaarden en de afspraken die hierin waren opgenomen herleven en dat de afspraken die de partners in het convenant hebben gemaakt dus komen te vervallen. Meneer kwam dus bedrogen uit en moest met betrekking tot de waarde van de aandelen in zijn bedrijf bijna een miljoen (de helft) aan zijn ex-vrouw betalen.
Dit laat maar weer eens zien dat of je nu hertrouwt of al enige tijd getrouwd bent, het verstandig is om je huwelijkse voorwaarden af en toe (en vooral ook tussendoor) te (laten) toetsen. Vraag je je af of de huwelijkse voorwaarden nog wel passen bij jouw/jullie intenties? Onze advocaten kunnen je van een duidelijk advies voorzien.
[1] In deze blog wordt alleen gesproken over het huwelijk, maar dezelfde regels gelden voor een geregistreerd partnerschap.
[2] Hof Arnhem-Leeuwarden 12 juli 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:5884.
[3] In een eerdere blog hebben wij al toegelicht wat een periodiek verrekenbeding precies inhoudt. Raadpleeg deze blog als je daar meer over wilt weten.