Blog

25 april 2019

Finale kwijting is geen kwijtschelding

In overeenkomsten komt u waarschijnlijk wel eens tegen (zeker als het om vaststellingsovereenkomsten gaat), dat partijen elkaar over en weer finale kwijting verlenen, maar wat betekent dat eigenlijk en is dat ook zo definitief als het klinkt?

Finale kwijting wil zeggen dat partijen over en weer (schriftelijk) bevestigen dat zij na het uitvoeren van de door hen gemaakte afspraken niets meer van elkaar te vorderen hebben. Het verlenen van (finale) kwijting is, zo heeft de Hoge Raad al verschillende keren geoordeeld, geen afstand van recht. De Hoge Raad zegt namelijk dat een verklaring dat (finale) kwijting wordt verleend niet per se ook een kwijtschelding inhoudt.

In een uitspraak van 22 juni 2018 (ECLI:NL:HR:2018:975) is de Hoge Raad daar op ingegaan. In dit geval was sprake van een koopovereenkomst waarbij in de notariële akte finale kwijting voor de koopsom was opgenomen. Daarbij had de verkoper een deel van de koopsom verrekend met een vordering op de koper. Later kwam de verkoper er achter dat die vordering lager was dan in de akte van de notaris was opgenomen waardoor per saldo een deel van de koopsom onbetaald was gebleven. De koper roept dan (natuurlijk) dat finale kwijting was overeengekomen dus dat hij niets meer hoeft te betalen. De Hoge Raad ziet dat anders. Een kwijting houdt, volgens de Hoge Raad, in principe niet meer in dan de verklaring als bewijs dat betaling heeft plaatsgevonden. Tegen die verklaring staat tegenbewijs open. Dus als de ander kan aantonen dat niet volledig is betaald, is de reikwijdte van de finale kwijting beperkt.

Wanneer is dan wel sprake van kwijtschelding bij finale kwijting? Daarvan zegt de Hoge Raad dat daarvoor vereist is dat partijen zijn overeengekomen dat het verschuldigde bedrag niet helemaal wordt voldaan of dat zij, door middel van een vaststellingsovereenkomst aan enige onzekerheid over de verschuldigdheid een einde hebben willen maken.

Even goed nadenken dus als u te maken krijgt met een finale kwijting in een overeenkomst. Misschien is de manier waarop het aan het papier is toevertrouwd niet helemaal waterdicht.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag