Blog

29 januari 2019

Een bewijsbeslag; kan dat?

Soms kom je wel eens voor een situatie te staan waarin de kans op succes in een procedure afhangt van de vraag of je bepaalde bewijzen kunt veilig stellen. Dan kan een bewijsbeslag uitkomst bieden. Misschien hebt u daar wel eens van gehoord. Maar kan dat eigenlijk?

Het bewijsbeslag is voor gewone zaken niet in de wet geregeld. Voor zaken met betrekking tot intellectuele eigendom wel. Daar is een specifiek artikel in de wet voor geschreven. Desondanks heeft de Hoge Raad in een uitspraak van 13 september 2013 (ECLI:NL:HR:2013:BZ9958) al eens uitgemaakt dat een bewijsbeslag ook in ‘gewone’ zaken mogelijk is. De grondslag voor een bewijsbeslag wordt volgens de Hoge Raad gevonden in
artikel 730 in samenhang met artikel 843a van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv.). 

Er gelden voor een bewijsbeslag wel een paar eisen. Zo kan het alleen gaan om ‘bescheiden’ in de zin van
artikel 843a Rv. en geeft het beslag geen recht op afgifte, inzage of afschrift. Het gaat uitsluitend om het veilig stellen van een bewijsstuk. Dat bewijsstuk kan onder omstandigheden op verzoek wel ter gerechtelijke bewaring afgegeven worden. Dat betekent dat het bewijsstuk in dat geval wordt bewaard bij een door de rechter aan te wijzen (onafhankelijke) partij.

Als een bewijsbeslag moet worden gelegd moet daar wel verlof voor worden gevraagd bij de rechter. In dat verzoek moeten de zaken die in beslag genomen moeten worden dan zo precies mogelijk omschreven worden. Het mag namelijk niet ontaarden in een zogenaamde ‘fishing expedition’. 

Kortom, als de nood aan de man is, kan met een bewijsbeslag bewijs worden veilig gesteld, maar de mogelijkheden van dit middel zijn niet eindeloos.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag