Blog

25 april 2019

De legitieme portie: hoe zit dat eigenlijk?

Allereerst het antwoord op de vraag: wat is dat eigenlijk? Heel simpel gezegd is de legitieme portie (of wettelijk erfdeel) het gedeelte van de erfenis van de ouder waarop een kind altijd (onterfd of niet) recht heeft.

En hoe zit dat dan met zo’n legitieme portie?

Ouders kiezen er soms voor om in hun testament één of meer van hun kinderen te onterven. Hoewel die kinderen dan geen erfgenaam zijn, kunnen zij na het overlijden van hun ouders wel een beroep doen op hun legitieme portie. Op die manier kunnen zij dan toch aanspraak maken op een deel van de erfenis.

Het beroep op de legitieme portie staat alleen open voor kinderen. Als de kinderen bij het overlijden van hun ouders al niet meer in leven zijn, kunnen hun kinderen bij plaatsvervulling een beroep doen op de legitieme portie.

De legitieme portie is een geldvordering. De onterfde kinderen of hun kinderen worden geen erfgenaam maar schuldeiser van de nalatenschap. Er ontstaat geen recht op goederen uit de boedel van die nalatenschap.

Soms is het voor een kind ook interessant om een beroep te doen op de legitieme portie ook al is het kind wel erfgenaam. Een kind dat de erfenis verwerpt kan wel een beroep doen op de legitieme portie en als kinderen verwachten dat de aanspraak uit die legitieme portie groter is dan het erfdeel waarop zij aanspraak kunnen maken, dan kunnen zij een aanvullend beroep doen op hun legitieme portie. Als er door een kind een beroep op is gedaan, moet de legitieme portie ook daadwerkelijk worden vastgesteld.

Het beroep is wel aan een termijn gebonden. De mogelijkheid om als (klein)kind een beroep op de legitieme portie te doen vervalt 5 jaar na het overlijden van de ouder(s). Omdat het een vervaltermijn is, kan die termijn niet worden verlengd. Het kan zijn dat een belanghebbende (bijvoorbeeld een erfgenaam) een kind een redelijke (andere) termijn stelt waarbinnen het kind moet laten weten of een beroep op de legitieme portie wordt gedaan. Als dat gebeurt, moet het kind binnen die termijn ook reageren en kan dus niet 5 jaar worden afgewacht. Als de termijn verstrijkt zonder dat een beroep is gedaan op de legitieme portie, kan het kind daar geen aanspraak meer op maken. Een kind dat de nalatenschap verwerpt moet gelijktijdig met die verwerping een beroep doen op de legitieme portie. Daarna is dat niet meer mogelijk.

Kortom, het lijkt misschien simpel, maar bij een beroep op de legitieme portie is het wel opletten geblazen!

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag