Blog

1 april 2020

De gevolgen van het coronavirus op alimentatieverplichtingen

Het coronavirus heeft een grote impact op onze maatschappij. Bedrijven hebben het moeilijk en dat kan weer gevolgen hebben voor de financiële situatie van werknemers. Een verlies aan inkomen kan betekenen dat een alimentatieplichtige minder draagkracht heeft om alimentatie aan zijn of haar kinderen en/of ex-partner te betalen. Bestaat er in dat geval een mogelijkheid om de alimentatieverplichtingen te wijzigen of zelfs in het geheel stop te zetten?

Het antwoord op deze vraag is in normale omstandigheden vrij simpel: ja. Op grond van de wet bestaat namelijk de mogelijkheid om de alimentatieverplichting op een later moment te (laten) wijzigen of in te (laten) trekken, als sprake is van een wijziging van omstandigheden. Verlies aan inkomen - waardoor de draagkracht vermindert - kan worden gezien als zo’n wijziging van omstandigheden. In dat geval kan de alimentatieverplichting dus in principe gewijzigd worden.

Hierbij is wel van belang dat het verlies aan inkomen niet te wijten is aan de alimentatieplichtige zelf. Zo kan de verplichting tot het bijdragen in het levensonderhoud niet worden gewijzigd als de alimentatieplichtige uit zichzelf minder gaat werken of zelf ontslag neemt.

 Een andere uitzondering geldt in de situatie waarin de (ex-)partners in een overeenkomst hebben vastgelegd dat wijziging van omstandigheden geen grond kan zijn om bij de rechter wijziging te verzoeken. In dat geval geldt namelijk dat de overeenkomst alleen door de rechter kan worden gewijzigd wanneer sprake is van een zo ingrijpende wijziging van omstandigheden, dat partijen naar “maatstaven van redelijkheid en billijkheid” niet langer aan de overeenkomst mogen worden gehouden. De lat ligt in deze situatie een stuk hoger en het zal per geval verschillen of een verminderd inkomen door toedoen van het coronavirus genoeg is om de alimentatieverplichting te wijzigen, maar een terugval in inkomen door deze crisis konden partijen in elk geval nooit voorzien, dus dat weegt wel zwaar.

 De kinder- of partneralimentatie kan alleen in onderling overleg of via een procedure bij de rechter worden gewijzigd. Als ex-partners geen slechte verhouding hebben, is het natuurlijk handig om de alimentatie zoveel mogelijk in onderling overleg tijdelijk of definitief te wijzigen. Het is verstandig de afspraken die nu gemaakt worden wel vast te leggen zodat daarop later kan worden teruggevallen. Het is ook verstandig hierover vooraf juridisch advies in te winnen. Dit scheelt later een hoop tijd en geld.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag