Blog

11 juni 2020

Arbeidsovereenkomst met een vof

Een arbeidsovereenkomst wordt gesloten tussen een werknemer en een werkgever. Dat is voor iedereen duidelijk. 
Maar wat als een werknemer een arbeidsovereenkomst aangaat met een vennootschap onder firma (vof)? Wie is in dat geval ‘de werkgever’? Is dat de vof of zijn dat de gezamenlijke of de afzonderlijke vennoten?

Op deze vragen is de Hoge Raad in een uitspraak van 19 april 2019 expliciet ingegaan.[1] 

De Hoge Raad stelde eerst een aantal punten voorop. Een vennootschap onder firma is een rechtsverhouding tussen twee of meer vennoten die door middel van een overeenkomst is aangegaan. Een vof is dus geen rechtspersoon (zoals bijvoorbeeld een bv). Wel heeft een vof een bepaalde zelfstandige positie ten opzichte van de vennoten. Daarnaast heeft een vof een vermogen dat afgescheiden is van de privévermogens van de vennoten.

 Het feit dat een vof geen rechtspersoon is, betekent dat een vof zelf geen rechten en verplichtingen heeft. Een vennoot die handelt uit naam van de vof, handelt dus namens de gezamenlijke vennoten en (ver)bindt de gezamenlijke vennoten. Als een overeenkomst ‘met een vof’ wordt gesloten, dan is dit dus een overeenkomst met de gezamenlijke vennoten. Voor de verbintenissen van de vof is elke vennoot - naast de vof - hoofdelijk verbonden, of anders gezegd: voor het geheel aansprakelijk. Een schuldeiser kan zijn vordering dus zowel opeisen bij de gezamenlijke vennoten (dus (het afgescheiden vermogen van) de vof) als bij iedere vennoot afzonderlijk (oftewel het privévermogen van elke vennoot).

 De Hoge Raad stelt vast dat een arbeidsovereenkomst ‘met een vof’ (dus) moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst met de gezamenlijke vennoten. De gezamenlijke vennoten zijn dus als werkgever partij bij die arbeidsovereenkomst. De vof kan niet zelfstandig als werkgever worden aangemerkt, omdat de vof geen rechtspersoon is.

 Een werknemer kan de rechten en vorderingen die uit zijn arbeidsovereenkomst voortvloeien dus geldend maken tegen zowel de gezamenlijke vennoten (‘tegen de vof’) als voor het geheel tegen elke afzonderlijke vennoot. Er kan dus worden gekozen om verhaal te plegen op het afgescheiden vermogen van de vof en/of op het privévermogen van elke vennoot.

 Vennoten in een vennootschap onder firma moeten zich hiervan goed bewust zijn en zich vooraf goed laten adviseren.[1] HR 19 april 2019, ECLI:NL:HR:2019:649.

Routebeschrijving naar Drechtsteden Advocaten met de auto

Met de auto vanuit richting Breda

Na de Moerdijkbrug neemt u de eerste afslag naar de N3, richting Papendrecht. U gaat de Papendrechtse brug over en blijft de N3 volgen tot de verkeerslichten. Hier gaat u rechtsaf, (een klein stukje) de A15 op.
U neemt nu de eerste afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!) U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Den Haag en Rotterdam

Volg op het knooppunt Ridderkerk de A15 richting Gorinchem/Nijmegen. U passeert o.a. een Shellstation, gaat onder de tunnel bij Alblasserdam door, passeert Papendrecht en u neemt dan afslag Sliedrecht-West (24) richting Sliedrecht. U buigt linksaf en neemt bij de verkeerslichten de afslag naar links, richting het industrieterrein Nijverwaard. U blijft deze weg volgen. (Let op: vaak snelheidscontroles door flitsautoís!)  U blijft de weg volgen. Ga op de rotonde rechtdoor, u ziet links het NS-station. Neem de eerste straat rechts, u rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark. U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Met de auto vanuit de richting Utrecht en Gorinchem

Volg de A15 richting Rotterdam. Neem de afslag Hardinxveld-Giessendam / Sliedrecht-Oost (25), neem aan het einde van de afrit de derde afslag van de rotonde. Ga vervolgens bij de stoplichten rechtsaf en volg de weg naar beneden. De volgende rotonde neemt u driekwart en u bevindt zich nu op de Sportlaan. Ga vervolgens bij de volgende rotonde rechtdoor en blijf deze weg volgen. Neem na de heuvel - u passeert de parkeerplaats van het NS-station - de eerste afslag links. U rijdt nu het bedrijventerrein Stationspark op. Neem de tweede afslag rechts en hierna de eerste afslag links. Ons pand bevindt zich rechts achteraan op het Stationspark.
U kunt hier gratis parkeren. Via de ingang van Hoek en Blok kunt u zich melden bij de receptie.

Kijk voor meer informatie op www.9292.nl

Contact

Drechtsteden Advocaten is gevestigd in Sliedrecht, tegenover het station. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij hebben ook de mogelijkheid om afspraken te maken op kantoor in Barendrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel ons uw vraag